Horvát földrengés károsultjainak támogatása

2020. december 29-én délben egy Richterskála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A rengés 10 km mélységben, a fővárostól, Zágrábtól 50 km-re, délre történt. Petrinja, Sziszek és Glina településeket érintette a legsúlyosabban. A fő rengést kisebb előrengések előzték meg, 5,0-ig terjedő erősségig, majd ezek után több utórengés következett.

A jelentések szerint ez volt a legerősebb földrengés, amely az elmúlt 140 év alatt Horvátországot sújtotta. A rengés érezhető volt az ország egész területén, valamint Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában és Montenegróban is. Horvátország több helyén ideiglenesen megszűnt az áram, a vízellátás és a telefonhálózat.

Az eddigi adatok alapján a katasztrófában heten vesztették életüket, további 20 fő pedig súlyosan megsérült. Több mint 500 ember kényszerült elhagyni lakóhelyét, őket szintén katonai laktanyákban, szállodákban, iskolákban, mobil lakókocsikban és sátrakban szállásolták el. A fagyos hőmérséklet ellenére sokan vonakodtak otthagyni a lakóhelyüket és jószágaikat, ezért otthonaik mellett autókban vagy sátrakban alszanak. A károk felmérése még folyamatban van, de a becslések szerint körülbelül 20.000 ember otthonát kell majd felújítani vagy újjáépíteni.

Aktuális gyűjtésünk

EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
57.700 Ft5.000.000 Ft17 fő

Adományozni szeretnék

Mire gyűjtünk?

A Horvát Vöröskereszt  több mint 360 önkéntesét és munkatársát mozgósította a földrengés utáni kiürítéshez, a romok felszámolásához, elsősegély nyújtásához, valamint a segélyek szétosztásához az érintettek számára. A szervezet az alapvető szükségletek kielégítésére törekedve, január 1-ig 129 tonna ételt, 150 tonna vizet, több mint 21.000 adag meleg ételt, 172 fűtőtestet, 650 takarót és 39 generátort osztott szét. Az önkéntesek a közfelajánlásokból származó természetbeni adományokat válogatják, csomagolják és osztják szét a petrinjai és glinai raktárakban.

A Vöröskereszt csapatai sürgősségi menedékhelyeken segítik az embereket, több mint 1600 főnek nyújtanak pszichoszociális támogatást. A Keresőszolgálat (Restoring Family Links) szolgáltatása elérhető mindazok számára, akik szeretnék megtalálni eltűnt családtagjaikat.

A Petrinja és Glina helyi Vöröskereszt kirendeltségei és raktárai szintén megrongálódtak és használhatatlanok, ami még jobban megnehezíti a sürgősségi műveletet.

Hogyan segítünk?

A Magyar Vöröskereszt 2020 december 30-a óta folytat adománygyűjtést a Horvátországot sújtó földrengés érintettjeinek megsegítésére. Az adományokat a humanitárius szervezet eljuttatja a Horvát Vöröskereszt részére, akik az összeget a mentési munkálatokra, a lakosság ellátására, valamint a hosszútávú helyreállítás támogatására fordítják.

A kampányról

2020. december 29-én délben egy Richterskála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A rengés 10 km mélységben, 50 km-re, délre a fővárostól, Zágrábtól történt. A legsúlyosabban érintett városok Petrinja, Sziszek és Glina voltak. A fő rengést kisebb előrengések előzték meg, 5,0-ig terjedő erősségig, majd ezek után több utórengés következett.

A jelentések szerint ez a legerősebb földrengés, amely az elmúlt 140 év alatt Horvátországot sújtotta. A rengés érezhető volt az ország egész területén, valamint Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában és Montenegróban. Horvátország több helyén megszűnt az áram, a vízellátás és a telefonhálózat.

A Horvát Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a kezdetektől segítenek az érintett helyszíneken és támogatják a bajbajutottakat. A Magyar Vöröskereszt gyűjtése során befolyt összegeket eljuttatjuk a Horvát Vöröskeresztnek.

 

Galéria