Felkészülten a katasztrófákra

A Magyar Vöröskeresztnél a felkészültségben hiszünk. Éppen ezért minden évben megszervezzük összevont katasztrófavédelmi gyakorlatunkat, ahol önkénteseink és munkatársaink élethű körülmények között tesztelhetik elsősegélynyújtó, katasztrófa-válaszadási, befogadóhely kezelési, segélyezési és pszichoszociális ismereteiket.

Aktuális gyűjtésünk

EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
262.636 Ft1.000.000 Ft58 fő

Adományozni szeretnék

Mire gyűjtünk?

A Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi gyakorlatát minden évben szabadtéri helyszínen, tábori körülmények között valósítjuk meg. Mintegy 200 fő vesz részt ezeken a gyakorlatokon, ahol különböző kárhelyeken kell katasztrófa-válaszadási feladatokat megoldani a résztvevőknek. A szimulált katasztrófahelyzeteket baleseti imitátorok segítségével tesszük élethűvé. Az összegyűlt összegből az imitációhoz szükséges kellékeket, a résztvevők ellátását és az utazási költségek egy részét szeretnénk biztosítani.

Hogyan segítünk?

A gyakorlatok során a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-válaszadó csapatait elsősorban a Magyarország területén esetlegesen kialakuló veszélyhelyzetek alkalmával végzendő feladatokra készítjük fel. Leggyakrabban az árvízi védekezéssel illetve nagyobb tömegmozgással járó feladatok kerülnek a fókuszba, a katasztrófa kezdetétől a mentési feladatokon át a segélyezésig.

A katasztrófavédelmi gyakorlatról

A Magyar Vöröskereszt 2013 óta minden évben komplex katasztrófa felkészítést és válaszadási gyakorlatot szervez központi rendeltetésű-, megyei- és alapszervezetei számára. Minden éves gyakorlatunkon részt vesznek a partner Vöröskeresztes Nemzeti Társaságok valamint a hazai együttműködő szervezetek képviselői is, így a résztvevők száma általában 200-250 fő. A gyakorlatok szcenáriója minden évben változó. 2013-ban a Pilis hegységben egy lezuhant repülő túlélőit kellett fellelni és ellátni. 2014-ben Szentendrén a dunai árvízzel kapcsolatos védekezési és lakosság-ellátási feladatokat szimuláltuk. 2015-ben Devecserben egy képzeletbeli fesztiválra csapott le a vihar kárt okozva az épületekben, valamint pánikot és sérülést okozva a fesztiválozók körében, így ezeket a szituációkat kellett felszámolniuk a beavatkozóknak. Az elmúlt, 2016-os évben pedig egy villámárvíz következményeivel kellett megküzdeniük a résztvevő csapatoknak. 2017-ben a veszélyhelyzetek során igénybe vehető kommunikációs megoldásokra és egyéb technológiákra szeretnénk fókuszálni.

Galéria