Összefogás a koronavírus ellen

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) 32 millió svájci frank összegű adománygyűjtést kezdeményezett a koronavírus által érintett, illetve a vírus terjedése szempontjából veszélyeztetett Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságok számára. A pénzügyi alap felhasználásának fő területei a kockázati kommunikáció, érintett közösségekkel való együttműködés, egészségügyi szolgáltatások biztosítása illetve a nemzetközi társaságok együttműködésének segítése

A Magyar Vöröskereszt, csatlakozva az IFRC globális felhívásához, gyűjtést hirdet, hogy a hazai védekezés mellett segítséget nyújtson más érintett országok testvérszervezeteinek segélyműveleteihez és hatékonyan tudjon hozzájárulni a járvány megfékezéséhez hazai terepen és határainkon túl egyaránt.

A koronavírussal kapcsolatos naprakész információk, az alábbi felületen érhetők el.

Mire és hogyan használja fel a Magyar Vöröskereszt a beérkező adományokat? Ide kattintva lehet róla tájékozódni!

 

Aktuális gyűjtésünk

EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
21.467.245 Ft50.000.000 Ft955 fő

Adományozni szeretnék

Mire gyűjtünk?

A Magyar Vöröskereszt a befolyt összegből , védőmaszkok és védőruhák és egyéb egészségügyi eszközök, továbbá lakosságot segítő védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzését támogatja. A felajánlások egy részéből történik emellett a szociális ellátás fenntartása, a pszichoszociális segítségnyújtás megszervezése, valamint az adományok logisztikája és az elosztás biztosítása. A lakosságtájékoztatás érdekében pedig a megelőzést segítő kommunikációs anyagokat készítünk. Szükség esetén részt veszünk az érintett közösségek ellátásában.

Hogyan segítünk?

A Magyar Vöröskereszt a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) felhívásával összhangban folytat adománygyűjtést. A beérkezett adományokat a hatóságokkal összehangolt munkában, elsősorban Magyarországon használjuk fel. A befolyt összegeket felszerelések vásárlására és lakossági tájékoztatásra fordítjuk.

A kampányról

2020 január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, mely pár hónap alatt Ázsiából a világ összes kontinensére, így Európába is eljutott. Ennek következtében az Egészségügyi Világszervezet 2020 március 11-én a koronavírust pandémiának, azaz több kontinensre kiterjedő világjárványnak minősítette.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) 32 millió svájci frank összegű adománygyűjtést kezdeményezett a koronavírus által érintett illetve a vírus terjedése szempontjából veszélyeztetett Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságok számára. A Magyar Vöröskereszt is csatlakozik az adománygyűjtő akcióhoz.

A pénzügyi alap felhasználásának fő területei a kockázati kommunikáció, érintett közösségekkel való együttműködés, egészségügyi szolgáltatások és pszichoszociális segítség biztosítása, szociális ellátás fenntartása valamint a járvány által érintett más nemzetközi társaságok segítése. Ezek célja hogy lassuljon a járvány terjedése, valamint csökkenjen annak gazdaságra és lakosságra kifejtett gazdasági, társadalmi és pszichológiai hatása.

A Nemzetközi Vöröskereszt minden országra külön segélyezési akciótervet dolgoz ki annak felkészültségi állapotától és válaszadási képességétől, továbbá attól, hogy adott területen mennyire súlyos a járvány. Az IFRC 13 millió önkéntese, 192 országban, a nemzeti társaságokkal összehangoltan tájékoztatja a lakosságot a vírus terjedésével és megelőzésével kapcsolatban, valamint küzdenek az álhírek, híresztelések terjedése és a pánik kitörése ellen mind a természetes, mind az online térben.

Galéria