Összefogás a koronavírus ellen

A Magyar Vöröskereszt 2020 februárja óta folytat lakossági online adománygyűjtést a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan. A befolyt összegeket többcélúan használjuk fel. Hónapok óta működünk együtt a hatóságokkal, önkénteseinkre támaszkodva kiegészítő feladatok ellátásával segítjük a járvány kezelését, a még hatékonyabb ellátás érdekében pedig eszközökkel is támogatjuk az egészségügyet.  

Folyamatosan segítjük adománycsomagokkal azokat a közösségeket, családokat és egyedülálló embereket, akiknek a járvány miatt vált bizonytalanná a megélhetésük, és az alapvető egzisztenciájuk fenntartása. A kezdetektől fogva készítünk tájékoztató kiadványokat, és a lehető legszélesebb körben hívjuk fel a figyelmet a fertőzés megelőzését segítő szabályok betartására.   

A koronavírussal kapcsolatos naprakész információk, az alábbi felületen érhetők el.

Mire és hogyan használja fel a Magyar Vöröskereszt a beérkező adományokat? Ide kattintva lehet róla tájékozódni!

 

Aktuális gyűjtésünk

EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
26.368.207 Ft50.000.000 Ft1121 fő

Adományozni szeretnék

Mire gyűjtünk?

A Magyar Vöröskereszt az online adománygyűjtésre befolyt összegből, védőmaszkok és védőruhák fertőtlenítőszerek és egyéb egészségügyi eszközök beszerzését támogatja. A felajánlásokból történik emellett a szociális ellátás kiegészítő támogatása, az önkéntesek felkészítése és étkeztetése, valamint az adományok logisztikája és az elosztás biztosítása. A lakosságtájékoztatás érdekében pedig a védekezést segítő kommunikációs anyagokat készítünk. Szükség esetén részt veszünk az érintett közösségek ellátásában. 

Hogyan segítünk?

Vöröskeresztes munkatársaink és önkénteseink részt vesznek a COVID szűrőpontok működtetésében, telefonos kapcsolatot tartanak és időpontot egyeztetnek a szűrésre váró páciensekkel, de több megyében mi végeztük a határba belépők testhőmérsékletének ellenőrzését, valamint a COVID szűrésekre kiszálló szakemberek és a minták szállítását is. Tartósélelmiszerekből és tisztasági szerekből álló segélycsomagokkal folyamatosan segítjük a nehéz helyzetbe került családokat. Szociális intézményeink és szolgáltatásaink a mindenkori járványügyi előírások alkalmazásával a veszélyhelyzet ideje alatt is zavartalanul működnek. A hozzánk beérkező adományokból egészségügyi ellátó intézmények és kórházak munkáját is támogatjuk a védekezésben és az ellátás megszervezésében. 

 

A kampányról

2020 január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, mely pár hónap alatt Ázsiából a világ összes kontinensére, így Európába is eljutott. Ennek következtében az Egészségügyi Világszervezet 2020 március 11-én a koronavírust pandémiának, azaz több kontinensre kiterjedő világjárványnak minősítette. 

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) tagjakéntés az egyik legjelentősebb hazai humanitárius szervezetként a Magyar Vöröskereszt már a járvány európai feltünését megelőzően, az elsők között kezdte el tájékoztatni a lakosságot a COVID-19 elleni védekezés fontosságáról. A járvány hazai megjelenésével szervezetünk fokozatosan bekapcsolódott a hatóságok munkájába. A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács tagjaként az első hullám alatt folyamatosan segítettük a hazai egészségügyet és tagjai voltunk annak a példátlan összefogásnak, mellyel több százezer nehéz helyzetbe került ember vészelhette át a nehéz tavaszi hónapokat. Ez idő alatt a lehetőségekhez igazítottuk és működtettük az olyan alaptevékenységeinket is, mint a véradások szervezése, vagy a szociális ellátás biztosítása. Nyáron biztonságos keretek között újraindítottuk a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokat és vizsgákat, valamint megkezdtük a felkészülést és a lakosság felkészítését a járvány második hullámára.  

A veszélyhelyzet újbóli életbe lépésével párhuzamban a Magyar Vöröskereszt minden eddiginél jelentősebb mértékben veszi fel a harcot a járvánnyal. Önkénteseink a hatóságokkal együttműködve lakossági COVID szűrőpontokat működtetnek, valamint diszpécserként segítenek az Országos Mentőszolgálat irányítóközpontjaiban  

Folytatjuk a szociális segélyezési programjainkat, hogy a nélkülözők segítségünkkel könnyebben birkózhassanak meg a koronavírus-járvány és a téli krízis időszak együttes nehézségeivel. 

A járvány elleni feladataink folytatásához továbbra is várjuk az adományokat az online felületünkön és a 1359-es adományvonalon.  

Galéria